máj 172012
 
Szécsi Pál
Szécsi Pál (Budapest, 1944. március 19. – Budapest, 1974. április 30.) magyar énekes, szövegíró.
1967-ben a salgótarjáni amatőr versenyen megnyerte az énekesek versenyét, ugyanebben az évben a Táncdalfesztiválon a Csak egy tánc című dallal második helyezést ért el. Tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának. Vitathatatlanul minden idők egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója volt. 1974-ben bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódnak személye köré, melyek napjainkig élnek, s még mindig újabb és újabb összeesküvés elméletek születnek utolsó napjairól és annak előzményeiről. Legnépszerűbb dalai: Egy szál harangvirág, Gedeon bácsi, Karolina, Kék csillag, Két összeillő ember, Talán sok év után, Kósza szél, A távollét, Bús szívvel énekelni, Mint a violák, Én édes Katinkám.

Szécsi Pál

Élete

Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten. Apja, Szécsi Ferenc nyelvészkutató volt, akit a II. világháború utolsó hónapjaiban agyonlőttek. Szécsi még egyéves sem volt ekkor. Az özvegyen maradt édesanya a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált. Legnagyobb lányát Bécsig magával vitte, ott azonban a pályaudvaron hagyta. Kati és Pali Magyarországon maradtak.

Szécsi Pál

Későbbi pszichés gondjai, súlyos idegi problémái gyermekkorára vezethetők vissza. Az árván maradt fiú állami gondozásba került, s egészen tizenhat esztendős koráig ott is maradt. Ezután dolgozott segédmunkásként, sok helyen. Egyik munkahelyén történt, hogy egy vállalati összejövetelen valaki felfigyelt Szécsi sármos stílusára, jó mozgására. Egyenesen a kifutóra került, és hamarosan az egyik legkedveltebb férfimanöken lett belőle. 1965 szilveszterén a Gellértben lépett fel egy divatbemutatón. A műsor után átment a bárba, ahol elénekelt három számot. Valaki egy asztaltársaságtól ismét csak felfigyelt rá, s elvitte egy énektanárnőhöz. Szécsi ettől kezdve folyamatos zenei képzést kapott. 1967-ben dobogós helyezett lett az eszperantó táncdalfesztiválon, Salgótarjánban pedig egy amatőr fesztiválon megnyerte az énekesek versenyét. Még ugyanebben az évben Bánki László, a Magyar Televízió könnyűzenei osztályának vezetője fiatal tehetségeket keresett a Táncdalfesztiválra. Elment Szécsi énektanárnőjéhez, Majláth Júliához segítséget kérni.

Szécsi hatalmas sikert aratott

A tanárnő mint egyik legkedvesebb tanítványát, őt ajánlotta. Szécsi hatalmas sikert aratott. A Vadas Tamás – Varga Kálmán szerzőpáros által írt Csak egy tánc volt című dal a fiatal énekest egyből az ország egyik legismertebb előadójává, sármos, kisfiús-férfias kinézete pedig a nők bálványává tette. Igazán nagy sikere ezután egy darabig nem volt. Aztán jöttek az olasz szerzemények Szécsi-féle adaptációi, majd a legnagyobb Szécsi-slágerek, s az ország könnyűzene-imádó közönsége a lábai előtt hevert. Az első ilyen olasz átültetés a Franco Battiato komponálta, 1969-ben Sanremoban 2. helyezéssel Sergio Endrigo által énekelt L’Arca di Noè (Noé bárkája), amelyet Szécsi Kósza szél címen tett országszerte közkedvelt dallá. Próbálta fegyelmezetten viselni a hihetetlen népszerűséget, de egyre nehezebben ment neki. Magánélete tele volt kudarcokkal, a fantasztikus karrier ellenére, egyre jobban magába zárkózott, és egyre gyakrabban és egyre többet ivott. Megpróbálkozott a külföldi karrierrel is. Németországban Paul Moro néven adták ki lemezét, de ott nem sikerült befutnia.

Szécsi Pál

Díjak

  • Made in Hungary – Előadói-díj (1974)

Szécsi Pál szerelmei

Manökenként találkozott, egy divatbemutatón Grazynával, a lengyel manökennel. A találkozásból szerelem lett, abból pedig egy elhamarkodott házasság. Mindössze egy hónapig éltek együtt, s Grazyna visszatért Lengyelországba. Szécsi követte. Néhány hónapnyi újabb együttélés után Palika – ahogy akkoriban már becézték – hazajött, s a válást már itthonról intézte. 1972-ben találkozott legismertebb szerelmével, Domján Edittel. Kapcsolatuk januártól októberig tartott. Domján sokat segített az énekesnek: elemezte színpadi mozgását, tanácsokat adott az apró gesztusok fontosságát illetően. De a lángoló szerelem sem bírta el Szécsi egyre gyakoribb depresszióját és mértéktelen alkoholfogyasztását. Az egyik olyan éjszaka után, amikor az énekest eszméletlen állapotban vitték haza ivócimborái, Domján kiadta Szécsi útját. Ezután még találkozgattak, végül a férfi hagyta ott a nőt végleg egy másik nőért. Domján Edit öngyilkosságát soha nem tudta feldolgozni. Meggyőződése volt, hogy részese a színésznő halálának, s ezt soha nem bocsátotta meg magának.

 

Szécsi Pál

Szécsi Pál halála

Borzalmas gyerekkora problémáival és a tomboló sikerrel soha nem tudott egészségesen szembenézni. Nyolcszor próbált meg öngyilkosságot elkövetni, de az utolsó pillanatban mindig segítséget kért, így ismerőseinek sikerült megmenteni az életét. Végül 1974. április 30-án, az utolsó kísérletet már nem tudták megakadályozni: az énekes önkezével vetett véget életének. Mindössze 30 éves volt. Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetése hisztérikus tömegbohózattá vált. A fájdalomtól megzavarodott rajongók mindenáron be akartak menni a ravatalozóba, a megvadult tömeg útját Koós János állta el kétségbeesetten.
Halála hírére gyászba borult az ország, rajongói egyszerűen nem tudták feldolgozni a veszteséget. Még évekkel később is virágcsokrok százai borították sírját, de sokan akadtak olyanok is, akik élelmiszert, befőtteket vittek a sírjára. Mítosza ma is él. Bálvány volt, pedig akik közelebbről ismerték, tudták, hogy nagyon sebezhető, érzékeny ember. 1986-ban testvére, Szécsi Katalin ezekkel a szavakkal emlékezik rá a Zenészballada című könyv első soraiban: „Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi… és ez mind nem volt igaz. Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki.
De valójában… Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni… ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.”

 

Szécsi Pál emlékére

Szécsi Pál
Halála után előadás készült szerelmi életéről Szécsi Pál szerelmei címmel.
Története: Szécsi Pál alakja, életének története elevenedik meg a színpadon: Pozsgai Zsolt darabja hat szerelem és hat öngyilkossági kísérlet „krónikája”. Az énekes élete a kísérletek sorozata, hogy az elvesztett Anya után megtalálja magának a társat, aki az anya és a szerető szerepét egyaránt betölti. A hat nővel való kapcsolatáról szól a darab, amelynek hátterében egy csodálatos tehetség élete bontakozik ki, annak minden ellentmondásával, komikus helyzeteivel, tragédiájával.
Ismert alakok bukkannak fel az előadásban, művészek, énekesek, akiknek nagy része szerencsére még közöttünk él.
Nagyszabású, látványos előadás, melyben tizenhét Szécsi Pál-dal hangzik el, a mai kor követelményeinek megfelelő hangszerelésben: a Szeretni bolondulásig, a Kék csillag, a Két összeillő ember, a Pillangó, a Szereted-e még, az Adagio és sok más közismert dal.
Szereplők: Gergely Róbert, Radó Denise, Nádas György / Józsa Imre, Maronka Csilla, Borbáth Ottília. Hangszerelte: Végvári Ádám. Írta és rendezte: Pozsgai Zsolt.

Szécsi Pál

Szécsi Pál-díj
Halála utána tiszteletére alapították meg testvérei a Szécsi Pál-díjat.
Lemezei

*1971 – Hagyjuk szívem; Hungaroton-Pepita

         Előadó:   Szécsi Pál
Album cím:     Hagyjuk szívem
Megjelenési dátum:     1971
Típusa:        Stúdió
Kategória:     normál
Műfaj: szórakoztató
Stílus:        táncdal
MEGJELENÉSEK:
1971  LP  Hungaroton-Pepita  SLPX 17428
Az album adatai:
01. Gedeon bácsi   [Payer A. – S. Nagy I.]
02. Hull az eső    [Behár Gy. – S. Nagy I.]
03. Én még nem láttam Greta Garbót   [Koncz T. – S. Nagy I.]
04. Hulló csillag   [Bágya A. – S. Nagy I.]
05. Hagyjuk, szívem   [Németh G. – S. Nagy I.]
06. Ez az igazi ritmus   [Schöck O. – S. Nagy I.]
07. Boldogság   [Schöck O. – Szécsi P.]
08. Jaj, de bolond voltam   [Szécsi P. – S. Nagy I.]
09. Ez itt egy úr   [Schöck O. – Szécsi P.]
10. Elmenni könnyebb   [Szentirmay Á. – S. Nagy I.]
11. Bolhacirkusz   [Szentirmay Á. – S. Nagy I.]
12. Ha egyszer sírnék   [Payer A. – S. Nagy I.]
13. Rohanunk   [Heilig G. – Szécsi P.]

*1973 – Egy szál harangvirág; Hungaroton-Pepita

         Előadó:   Szécsi Pál
Album cím:     Egy szál harangvirág
Megjelenési dátum:     1973
Típusa:        Stúdió
Kategória:     normál
Műfaj: szórakoztató
Stílus:        táncdal
MEGJELENÉSEK:
1973  LP  Hungaroton-Pepita  SLPX 17444
Az album adatai:
01. Klaudia
02. De akkor már hol leszek én?    [Payer/S.Nagy]
03. Gyere velem
04. Zenészballada
05. A kőrengeteg árnyékában
06. Az országút pora    [Ihász/S.Nagy]
07. Józsi néni
08. Fénylő sugarak
09. Sóhajok nincsenek
10. Férfikönnyek    [Szigeti Ferenc – Szécsi Pál]
11. Halott város
12. Még hangosabban
13. Egy szál harangvirág (Dunauwellen)    [Ivanovici – Szécsi Pál]
*1976 – Violák; Hungaroton-Pepita
         Előadó:   Szécsi Pál
Album cím:     Violák
Megjelenési dátum:     1976
Típusa:        Stúdió
Kategória:     normál
Műfaj: szórakoztató
Stílus:        táncdal
MEGJELENÉSEK:
1976  MC  Hungaroton-Pepita  MK 17474
1976  LP  Hungaroton-Pepita  SLPX 17474
2002  CD  Hungaroton
Az album adatai:
01. Bús szívből énekelni édesen    [Pisan/S.Nagy/Wolf]
02. Karolina    [Szécsi/Tian]
03. Mióta egyszer    [Ihász/S.Nagy]
04. Drága Anna    [Schöck/Szécsi]
05. Hidd el    [Ihász/S.Nagy]
06. Mint a violák    [Amendola/Gagliardi/Vándor]
07. Ne félj (Adagio)    [Albinoni/Szakály/Szécsi]
08. Himnusz a nyárhoz    [Gábor/Tardos]
09. Meddig tart egy szerelem    [Hajdú/Vándor]
10. Pamparapam    [Malek/S.Nagy]
11. Éjszakák és nappalok    [Máté/Szécsi]
12. Az égi lámpagyújtogató    [Neményi]
13. Ó, jössz-e már?    [Eminescu/Képes/Malek]
14. Szegény bolond    [S.Nagy/Wolf]

*1983 – Felettünk az ég; Hungaroton-Pepita

         Előadó:   Szécsi Pál
Album cím:     Felettünk az ég
Megjelenési dátum:     1983
Típusa:        Stúdió
Kategória:     normál
Műfaj: szórakoztató
Stílus:        táncdal
MEGJELENÉSEK:
1983  MC  Hungaroton-Pepita  MK 17775
1983  LP  Hungaroton-Pepita  SLPM 17775
Az album adatai:
A1-01. Kismadár    [D. Garant – Szécsi Pál]
A2-02. Gyönyör? így este Budapest (Harangozó Teivel)    [Breitner J. – dr.Farkai I. – Surányi L.]
A3-03. Minden reggel    [Dobsa S. – Fülöp K.]
A4-04. Egy férfi és egy nő (Toldy Máriával)    [F. Lai – P.Baroun – Tardos P.]
A5-05. Nincsen barátom    [Deák T. – Fülöp K.]
A6-06. Mostanában hosszabbak az éjszakák    [Payer A. – S.Nagy I.]
A7-07. Micsoda nő    (A “Joe bácsi” c. zenés darabból)  [Tamássy Z. – Dalos L.]
         B1-08. Már nem vagyok fiatal    [Wolf P. – Jámbor L.]
B2-09. Kék angyal    [Bágya A. – Szalkai S.]
B3-10. Felettünk az ég (Ambrus Kyrivel)    [Neményi T.]
B4-11. Kedves csirkefogók    [Fényes Sz. – S,Nagy I.]
B5-12. Holnapok    [Dobsa S. – S,Nagy I.]
B6-13. Két név egy bérház oldalán    [Fényes Sz. – S,Nagy I.]
B7-14. Az Óperenciás tengeren túl    [Wolf P. – Szalkai S.]

*1985 – Egy szép régi dal; Hungaroton-Pepita

Szécsi Pál hivatalos honlapja: http://szecsipal.mindenkilapja.hu/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Szécsi Pál, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Sorry, the comment form is closed at this time.

loading